DE ZIEKTE ALZHEIMER

Wist je dat er in Nederland vier mensen per uur dementie krijgen, oftewel 2 á 3 Alzheimer patiënten.

Alzheimer is dus een ziekte die uit de wereld gehaald moet worden. Bij de ziekte Alzheimer worden de hersencellen beschadigd. Inmiddels is duidelijk dat in de hersenen van alzheimerpatiënten specifieke afwijkingen voorkomen: eiwitten klonteren samen in zogenaamde plaques en tangles

  • plaques ontstaan tussen de hersencellen, doordat het eiwit amyloid samenklontert. Dit belemmert de communicatie tussen hersencellen.
  • tangles ontstaan in de hersencellen, doordat het eiwit tau samenklontert. Hierdoor worden voedingsstoffen niet goed door de cel vervoerd en sterft de cel uiteindelijk af.

 

 

 

 

 

 

 Symptomen Alzheimer

Het bekendste symptoom bij de ziekte Alzheimer is dat mensen vergeetachtig worden. Ze kunnen niet goed meer nieuwe informatie opslaan en men vergeet recente gebeurtenissen. Het kan dus heel klein beginnen. Bijvoorbeeld dat ze op bepaalde momenten even niet meer op woorden of namen kunnen komen.

De ziekte van Alzheimer kan worden opgedeeld in 3 fases. Namelijk de vroege fase, midden fase en laatste fase. De symptomen verschillen erg per fase. Bij de vroege fase van Alzheimer kan iemand bijvoorbeeld minder vloeiend spreken of kan het zo zijn dat hij/zij zich steeds herhaalt. In de midden fase zie je dat de patiënten de weg kwijt raken of dat ze verward zijn over waar te zijn. Ook het gedrag veranderd hierbij. Ze raken sneller overstuur en worden eerder boos. In de laatste fase kan de ziekte Alzheimer ervoor zorgen dat de patiënten hun spraak kwijt raken, moeite hebben met kauwen en slikken of hun plas en poep niet meer onder controle hebben. De snelheid waarin deze fases plaats vinden kunnen erg verschillen per persoon.

Is er genezing?

Om dit moment is de ziekte Alzheimer niet te genezen maar valt wel te behandelen. Er zijn geneesmiddelen die bepaalde symptomen kunnen remmen maar van echt herstel is nog geen sprake. Uit onderzoek is gebleken dat naast medicatie het ook helpt om de conditie te behouden of te verbeteren.

Het onderzoek naar de genezing van Alzheimer loopt verachter op het onderzoek naar de genezing naar kanker. Daarom is het belangrijk dat hier meer onderzoek naar moet worden gedaan. Zodat ooit hopelijk in de (verre) toekomst de ziekte genezen kan worden.

.