OVER ALZHEIMER

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. (Alzheimer Nederland, 2019)

Achteruitgang

Door dementie gaan zenuwcellen in de hersenen kapot. Hierdoor functioneren de hersenen minder goed en verzwakt de persoon op den duur. Bij sommige mensen gaat de achteruitgang heel snel, anderen kunnen er jarenlang mee lopen. Grotendeels sterft de persoon door een ziekte of infectie als longontsteking of doordat deze persoon niet meer kan slikken.

Symptomen

De symptomen die meteen opvallen zijn de geheugenproblemen. Dit wordt steeds erger totdat de persoon problemen krijgt met denken en taal. Het karakter van de persoon veranderd en de persoon gedraagt zich steeds vreemder. Naarmate de ziekt steeds erger wordt, heeft de persoon hulp nodig in het dagelijks leven. De persoon verliest zijn regie over zijn eigen lichaam en wordt afhankelijk van anderen.

Behandeling

Tegenwoordig zijn er nog geen werkende geneesmiddelen voor de ziekte van Alzheimer. Medicijnen die de ziekte van Alzheimer vertragen zijn er al wel, maar dit zijn er nog niet zoveel. Momenteel zijn er vier medicijnen tegen dementie op de markt en ongeveer twintig nieuwe medicijnen in hun laatste stadium van het onderzoek. De medicijnen die we tegenwoordig hebben bestrijden alleen bepaalde symptomen van dementie, ze pakken de oorzaak van de ziekte niet aan. De twintig nieuwe medicijnen doen dit hopelijk wel, maar de verwachting is dat deze nieuwe medicijnen de ziekte alsnog alleen vertragen en niet bij iedereen aanslaan.

Tegenwoordig krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Bij vrouwen is deze kans groter dan bij mannen. Door vergrijzing verwachten onderzoekers dat in 2040 ongeveer een half miljoen mensen lijden aan dementie. Risicofactoren die een rol spelen zijn leefstijlgewoonten zoals roken.

Wilt u meer weten over dementie of u inzetten voor dementie, neem eens een kijkje op: www.alzheimer-nederland.nl

Stichting Alzheimer